
Slagerij Jelte van der Wier
Bereiding rundvlees
Baklap |
||
Bijzonderheden: baklappen worden van magere rundvleesdelen gesneden. Het vlees kan zowel gaar als rosé gegeten worden. Smaakidee: laurier, kruidnagel. Wist u dat… baklapjes ook wel bieflapjes genoemd worden? | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 108 kcal. Eiwit: 22.6 gram Vet: 1.9 gram IJzer: 1.6 milligram |
|
bakken ± 5-10 min. | Recept | |
|
||
Biefstuk |
||
Schroei biefstuk tijdens het bakken snel dicht en houd het vlees in beweging. Biefstuk wordt gesneden van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende. Smaakidee: peper, oregano, knoflook. Wist u dat… biefstuk veel ijzer bevat? | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 109 kcal. Eiwit: 23.8 gram Vet: 1.5 gram IJzer: 2 milligram |
|
bakken ± 3-5 min. | Recept | |
|
||
Doorregen runderlap |
||
Braad een doorregen lap rustig aan, voeg vervolgens warm vocht toe en laat het vlees met gesloten deksel garen. Smaakidee: koken met bouquet-garni. Wist u dat… wanneer u weinig tijd heeft, u heel goede resultaten kunt behalen met een hogedrukpan? | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 188 kcal. Eiwit: 19.9 gram Vet: 12.1 gram IJzer: 2.5 milligram |
|
koken ± 120-150 min. | Recept | |
|
||
Entrecote |
||
Entrecote wordt gesneden van de dunne lende en heeft een klein vetrandje. Entrecote met haas en been noemen we een T-bone. Verwijder het vetrandje eventueel pas ná het bakken. Smaakidee: peper, knoflook. | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 146 kcal. Eiwit: 22.2 gram Vet: 6.4 gram IJzer: 2.5 milligram |
|
bakken ± 6-8 min. | Recept | |
|
||
Hacheevlees |
||
Hacheevlees is ook zeer geschikt voor goulash, ragout, oven- en stoofschotels. Suddergerechten, zoals hachee, winnen aan smaak als ze een dag na bereiding pas worden gegeten. Smaakidee: laurier, peper, kruidnagel, azijn. | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 115 kcal. Eiwit: 22.1 gram Vet: 2.9 gram IJzer: 2.2 milligram |
|
smoren ± 120 min. | Recept | |
|
||
Klapstuk |
||
Klapstuk wordt meestal gegeten met hutspot. Het vlees wordt gesneden van de borst en is doorregen met kleine vetrandjes. Smaakidee: tijm, rozemarijn, foelie, laurier. | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 166 kcal. Eiwit: 20.4 gram Vet: 9.4 gram IJzer: 2.5 milligram |
|
koken ± 120 min. | Recept | |
|
||
Kogelbiefstuk |
||
Schroei het vlees snel dicht en houd het vlees in beweging tijdens het bakken. Kogelbiefstuk wordt gesneden van de kogel van de bovenbil of van de kogel van het spierstuk. Smaakidee: peper, oregano, knoflook. |
Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 109 kcal. Eiwit: 23.8 gram Vet: 1.5 gram IJzer: 2 milligram |
|
bakken ± 3-5 min. | Recept | |
|
||
Lenderollade |
||
Laat lenderollade even rusten na bereiding. De rollade is het meest smakelijk als het vlees binnenin nog rosé is. Prik met een breinaald of satépen in de rollade om te kijken of hij gaar is. Als het vocht helder van kleur is, is het vlees gaar. | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 126 kcal. Eiwit: 22.5 gram Vet: 4 gram IJzer: 2 milligram |
|
± 45 min. per kilogram | Recept | |
|
||
Magere runderlap |
||
Smaakidee: donker bier, azijn, laurier, ui, tomaat. Wist u dat… sudderlapjes altijd zachtjes moeten smoren/stoven? Dan blijft het vlees heerlijk zacht. Toevoeging van citroen en tomatenpuree helpt daar ook bij. Laat het vlees daarna heel langzaam gaar worden. | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 108 kcal. Eiwit: 22.6 gram Vet: 1.9 gram IJzer: 1.6 milligram |
|
smoren ± 100-120 min. | Recept | |
|
||
Ossenstaart |
||
De lekkerste bouillon maakt u door de stukken ossenstaart eerst door de bloem te halen en aan te braden met bouquet-garni. Laat de ossenstaart daarna gaar koken. Zo ontstaat een mooie, bruine bouillon. Smaakidee: rode port of Madeira. | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 113 kcal. Eiwit: 22.6 gram Vet: 2.6 gram IJzer: 2 milligram |
|
koken ± 180 min. | Recept | |
|
||
Ossenhaas |
||
Haas is het malste en mooiste deel van het rund. Biefstuk van de haas wordt ook wel tournedos genoemd. Een ossenhaas weegt ongeveer tussen de twee en vijf kilo. Smaakidee: peper, dragon, oregano. | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 116 kcal. Eiwit: 23.7 gram Vet: 2.3 gram IJzer: 2 milligram |
|
bakken ± 3-5 min. | Recept | |
|
||
Ribeye |
||
Het vlees is iets gemarmerd (met een randje vet doorregen), waardoor het tijdens het bereiden lekker mals blijft. Smaakidee: knoflook, zwarte peper. Wist u dat… ribeye snel klaar is en net als biefstuk niet helemaal gaar (rosé) gegeten wordt? | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 171 kcal. Eiwit: 20.8 gram Vet: 9.7 gram IJzer: 2.5 milligram |
|
bakken ± 4-6 min | Recept | |
|
||
Rosbief |
||
Rosbief is altijd een groot stuk vlees met soms een dun vetlaagje. Na bereiding moet het vlees binnenin nog rosé zijn. Snijd het vlees altijd in dunne plakken. Smaakidee: peper, mosterd, Provençaalse kruiden. | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 122 kcal. Eiwit: 22.9 gram Vet: 3.4 gram IJzer: 2.1 milligram |
|
braden ± 25-30 min. | Recept | |
|
||
Runderriblap |
||
Fijne riblappen zijn de meest malse stooflappen van het rund en het snelst te bereiden. Door iets zuurs (bijvoorbeeld azijn of wijn) aan het stoofvocht toe te voegen is het vlees sneller zacht. Smaakidee: rode wijn, azijn, laurier, ui, tomaat. | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 171 kcal. Eiwit: 20.8 gram Vet: 9.7 gram IJzer: 2.5 milligram |
|
stoven ± 150-180 min. | Recept | |
|
||
Sukadelap |
||
Sukadelap wordt gesneden van de schouder. Er loopt een peesje door het vlees. Daaraan ontleent de sukadelap zijn naam en zijn typische smaak en structuur. Het peesje lijkt na bereiding op sukade en is ook eetbaar. Smaakidee: rode wijn, azijn, laurier, ui, tomaat. | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 171 kcal. Eiwit: 20.8 gram Vet: 9.7 gram IJzer: 2.5 milligram |
|
stoven ± 130-160 min. | Recept |
Bereiding varkensvlees
Braadworst/saucijs |
||
Saucijs is meestal samengesteld uit varkensgehakt met kruiden. Zachtjes braden in ruim boter voorkomt openbarsten. Wist u dat… ijzer uit vlees gemakkelijker in ons lichaam wordt opgenomen dan ijzer uit plantaardige producten? |
Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 270 kcal. Eiwit: 16.3 gram Vet: 22.8 gram IJzer: 1.5 milligram |
|
braden ± 12-15 min. | Recept | |
|
||
Doorregen varkensrollade |
||
Een doorregen varkensrollade bevat iets meer vet dan varkensfiletrollade. Hierdoor wordt het vlees extra smakelijk en droogt het niet zo snel uit. Een rollade is bijna altijd panklaar, dat wil zeggen gezouten en gekruid. | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 329 kcal. Eiwit: 16.7 gram Vet: 29.1 gram IJzer: 0.6 milligram |
|
braden ± 80-90 min. | Recept | |
|
||
Haaskarbonade |
||
Haaskarbonade is de meest magere karbonadesoort. Haaskarbonade is wat duurder dan andere karbonaden.
|
Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 151 kcal. Eiwit: 22.6 gram Vet: 6.7 gram IJzer: 0.3 milligram |
|
bakken ± 6-8 min. | Recept | |
|
||
Halskarbonade |
||
Karbonade is het meest bekende stukje varkensvlees. Karbonade wordt gesneden van verschillende delen: rib- en haaskarbonade (mals) en hals- en schouderkarbonade (minder mager en minder mals). Karbonaden kunnen ook gemarineerd worden. |
Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 197 kcal. Eiwit: 19.4 gram Vet: 13.2 gram IJzer: 0.7 milligram |
|
smoren ± 40-45 min. | Recept | |
|
||
Hamlap |
||
Hamlappen komen van de achterham en zijn de meest malse varkenslappen. Als u voor het bakken de lappen met bloem bestuift, levert dat een licht gebonden en lekkere bruine jus op. |
Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 121 kcal. Eiwit: 22.1 gram Vet: 3.6 gram IJzer: 0.8 milligram |
|
bakken ± 8-10 min. | Recept | |
|
||
Hamschijf |
||
Hamschijf wordt ook verkocht als ‘hips’ en in Duitsland als ‘Eisbein’. ‘Eisbein’ is licht gepekeld. Hamschijf smaakt gekookt of gesudderd goed bij stamppotten en maaltijdsoepen. Het onderste gedeelte van het vlees is uitstekend geschikt voor soep. | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 198 kcal. Eiwit: 19.8 gram Vet: 13.2 gram IJzer: 0.7 milligram |
|
koken ± 120-150 min. | Recept | |
|
||
Nasi/bamivlees |
||
Nasi/bamivlees wordt meestal gemaakt van iets doorregen varkensvlees. Het vlees kan bij aankoop al iets gekruid of gemarineerd zijn, waardoor het zó gebruikt kan worden. | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 129 kcal. Eiwit: 21.5 gram Vet: 4.8 gram IJzer: 0.3 milligram |
|
bakken ± 8-10 min. | Recept | |
|
||
Ribkarbonade |
||
Een ribkarbonade heeft een ribbeentje en wordt ook wel kotelet genoemd. De ribkarbonade geldt als een malse en magere karbonade. Zonder ribbeentje heet de ribkarbonade een filetlapje. | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 144 kcal. Eiwit: 22.7 gram Vet: 5.9 gram IJzer: 0.3 milligram |
|
bakken ± 6-8 min. | Recept | |
|
||
Schouderkarbonade |
||
Schouderkarbonade bevat weinig been. Smaakidee: varkensvleeskruiden, peper, nootmuskaat. Wist u dat… vlees mét been een iets langere bereidingstijd nodig heeft, omdat been een slechte warmtegeleider is? |
Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 197 kcal. Eiwit: 19.4 gram Vet: 13.2 gram IJzer: 0.7 milligram |
|
bakken ± 12-15 min. | Recept | |
|
||
Speklap |
||
Speklappen zijn afkomstig van het buikspek. Dat is de magerste speksoort. Smaakidee: kerrie, peper, ketjap, ketoembar. Wist u dat… speklappen ook gegrild kunnen worden en dan minder vet bevatten? |
Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 329 kcal. Eiwit: 16.7 gram Vet: 29.1 gram IJzer: 0.6 milligram |
|
bakken ± 6-10 min. | Recept | |
|
||
Varkensfilet |
||
Bedruip en keer varkensfilet regelmatig tijdens de bereiding en leg het deksel schuin op de pan. Zout het vlees na bereiding. |
Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 144 kcal. Eiwit: 22.7 gram Vet: 5.9 gram IJzer: 0.3 milligram |
|
braden ± 40-45 min. | Recept | |
|
||
Varkensfiletlap |
||
Haal het filetlapje voor het bakken door de bloem en bak het kort. Zout het vlees pas na bereiding. Smaakidee: filetlapjes zijn lekker met pittige sauzen op basis van bijvoorbeeld peper, mosterd of paprika. | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 144 kcal. Eiwit: 22.7 gram Vet: 5.9 gram IJzer: 0.3 milligram |
|
bakken ± 4-6 min. | Recept | |
|
||
Varkensfiletrollade |
||
Bedruip en keer het vlees regelmatig tijdens het bereiden en leg het deksel schuin op de pan. Zout het vlees achteraf. Smaakidee: diverse vruchten. | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 144 kcal. Eiwit: 22.7 gram Vet: 5.9 gram IJzer: 0.3 milligram |
|
braden ± 45-50 min. | Recept | |
|
||
Varkensfricandeau |
||
Fricandeau is een uiterst mager stukje varkensvlees. Fricandeau mag enigszins rosé gegeten worden. Smaakidee: oregano, bier. Wist u dat… varkensfricandeau net zo mager is als rosbief? …groot vlees 10 min. moet rusten onder aluminiumfolie na bereiding? | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 119 kcal. Eiwit: 22.8 gram Vet: 3.1 gram IJzer: 0.3 milligram |
|
braden ± 45-50 min. | Recept | |
|
||
Varkenshaas |
||
Varkenshaas is een schuin toelopend stukje vlees. Vouw bij het braden de punt naar binnen en steek of bind deze vast met een prikker of rolladetouw, zodat het haasje overal even dik is. Laat varkenshaas na bereiding ± 5 min. rusten. | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 119 kcal. Eiwit: 22.8 gram Vet: 3.1 gram IJzer: 0.3 milligram |
|
bakken ± 10-15 min. | Recept | |
|
||
Varkenslap |
||
Braad de varkenslap rustig aan en sudder deze gaar met gesloten deksel op laag vuur. Smaakidee: peper. Wist u dat… vlees verschillende vitamines van het B-complex bevat, namelijk vitamine B1, B2, B6 en B12? | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 146 kcal. Eiwit: 20.8 gram Vet: 7 gram IJzer: 0.3 milligram |
|
smoren ± 35-45 min. | Recept | |
|
||
Varkensoester |
||
Oester is klein, maar fijn! Het vlees wordt gesneden van de achterham. Bestrooi het vlees voor het bakken met bloem. Dit voorkomt uitdroging en levert een smakelijke jus op. Lekker in de zomer: oesters van de barbecue met knoflookboter! | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 115 kcal. Eiwit: 23.5 gram Vet: 2.4 gram IJzer: 0.3 milligram |
|
bakken ± 6-8 min. | Recept | |
|
||
Varkensschnitzel |
||
Schnitzels worden ‘met de draad mee’ gesneden, waardoor ze tijdens de bereiding plat in de pan blijven liggen. Serveer gepaneerde schnitzels met een schijfje citroen. Dat neemt de smaak van de boter weg, die wordt opgenomen door het paneermeel . | Voedingswaarde Per 100 g onbereid: Energie: 119 kcal. Eiwit: 22.9 gram Vet: 3.1 gram IJzer: 0.3 milligram |
|
bakken ± 6-8 min. | Recept |